Продукти в количка

ТП Вода - вода

Термопомите вода – вода са добро решение ,когато търсите ефективност и икономия на електро енергия. Подходящи за големи жилища, производствени и търговски площи, заведения, шоуруми, автосервизи, магазини и други. Ренатабилно от 300кв.м площ и повече. При избирането на термопомпа вода – вода, са необходими изчисления и данни за площите който искаме да отопляваме , преди да вземете решение каква ще е тя .Препоръчваме, да се консултирате с нашите инженер, Те ще изготвят проект, с правилно оразмеряване и подбиране на подходяща мощност на термопомпата. За контакт с нашият екип натиснете ТУК.

Какво представлява термопомпата „вода-вода“?

Всъщност тя е почти еднаква със „земя-вода“ по отношение на вътрешен контур и самата помпа и разликата е единствено във външния контур. При „земя-вода“ външният контур е система от тръби, заровени хоризонтално или вертикално в земята, докато при „вода-вода“ тръбите са потопени изцяло във вода. Тяхната по-висока номинална ефективност произхожда от това, че водата по принцип е по-добър топлообменник от земята. И тъй като обичайно водата се намира дълбоко под повърхността, като правило тези тръби са вертикално разположени, въпреки че при наличие на достатъчен воден поток е възможно да бъдат разположени и хоризонтално на някаква сравнително малка дълбочина (2-3 м), но подобни възможности са изключително редки и специфични и затова няма смисъл да се занимаваме с тях.

Защо при тази висока ефективност термопомпите вода-вода не са най-разпространеният тип?

- Първият и основен проблем е, че трябва тази вода да е налична въобще и да се намери. България има сравнително добри водни запаси и умереният 4-сезонен климат спомага за тяхното поддържане. Но тези запаси не са равномерно разпределени и съответно подпочвените води също. На някои места подпочвените води са наистина почти под почвата, например около реки, езера, язовири, а на други са или на доста голяма дълбочина или въобще ги няма. Това лесно може да ви даде съвсем груба ориентация дали може да разчитате са намерите подпочвени води на вашия парцел. При мен в Долни Богров например, наблизо минава река Искър, наблизо е язовир Огняново и има доста баластриери, така че подпочвеният слой вода започва още на 3.5-4 м дълбочина, като е с дебелина поне 4 м.

- Следващият проблем е, че освен да ги има, подпочвените води трябва да са с достатъчен обем и/или циркулация, за да обезпечават ефективен топлообмен на тръбите, иначе няма да се отличават от „земя-вода“. Тук се намесва и допълнителният риск от евентуалното преместването на водната жила или промяна в нейния дебит.

- Друг потенциален проблем е възможното запушване на входното отверстие.

Поради тези потенциални проблеми и предвид сравнително малката разлика в КПД-то, за моята къща реших да използвам „земя-вода“.

Предимства:

- Екологично чисто, енергоефективно и евтино отопление, особено имайки предвид електроенергийния микс в България, който все повече се придвижва към все по-голям дял на възстановяемите източници. А чрез свързване с фотоволтаични панели, термопомпата може да предостави стане в голяма степен въглеродно неутрално отопление.

- Най-висок КПД (COP), обичайно около 4.5-5 в зависимост от използваната подземна вода.

- Срокът за изплащане на инвестицията варира в зависимост от конкретните условия, но в общи линии може да се разчита на около 7 до 10 години при това без да се отчита неизбужното нарастване цената на електроенергията.

- Ниски експлоатационни разходи – във вътрешния и външния контури няма движещи се части, термопомпата се разполага вътре в къщата и не е подложена на атмосферни влияния, така че необходимостта от поддръжка е минимална.

- Възможност за свързване с бойлер, чието подгряване също става 4-5 пъти по-евтино от електрическото.

- Подовото – според мен най-комфортното отопление/охлаждане за всяко помещение. Допълнителен бонус е акумулиращият ефект от затоплянето/охлаждането на пода, което е значително по-дълготрайно от затоплянето на въздуха.

- В комбинация с фотоволтаична инсталация термопомпата през зимата може да служи като топлинен резервоар, чрез натрупване на произведената през деня енергия от соларните панели във вид на топлина във вътрешния кръг на къщата.

- Ако вече имате инсталирана конвектори/радиатори за отопление с котле, може да използвате наличната вече тръбна разводка и така да спестите доста от първоначалните разходи.

Недостатъци:

- Висока първоначална цена, дори и след като се извади цената на алтернативното отопление (например с котле на газ или пелети) и да се прецени за колко време тази разлика ще се изплати. Срокът би трябвало да е максимум 10 години при текущи цени не енергоносителите, без да се отчита тяхното очаквано по-нататъшно поскъпване.

- При помпите „вода-вода“ съществува риск от допълнително сериозно оскъпяване при необходимост от дълбок сондаж.

- По-бавна промяна на вътрешната температура в сравнение с конвенционалните отоплителни инсталации, поради самата технологията на подгряване/охлаждане чрез промяна температурата на пода. При използването на конвектори/радиатори този процес е по-бърз, но все пак изисква значително повече време от затоплянето на въздуха в стаята чрез включването на климатик.

Практически съвети за ефективно използване

- Два пъти годишно (зима/лято) провеждайте профилактика, не е скъпо, но гарантира дълга и безпроблемна работа на инсталацията, а освен това и спестява разходи поради по-ефективна експлоатация.

- Не изключвайте термопомпата, освен ако ще отсъствате за дълго примерно за 1-2 седмици. Ако отивайки на работа изключвате термопомпата, няма да спестите енергия, защото тя ще бъде употребена пак, когато я включите, за да достигне зададената температура. Термопомпата имат достатъчно интелигентно управление и са способни да поддържат оптимално съотношение между вложената електроенергия и търсената вътрешна температура.

- По-голям бойлер с по-ниска температура, поддържана от термопомпата, е по-ефективен от по-малък с по-висока температура.

- Термопомпите също имат своите ограничения, с които трябва да се съобразявате. Например, ако имате къща с южно изложение и големи прозорци, когато през юли и август температурата навън трайно се задържи доста 35 градуса, дори и да настроите системата на 22 градуса, тя надали ще може да ги поддържа, а дори и да успее, ще е с цената на много нисък COP и ще ви излезе ужасно скъпо. По-добре през този период да увеличите вътрешната температура, примерно на 25 градуса, което в същото време ще ви помогне по-лесно да понесете голямата температурна разлика при излизане навън. Естествено, освен това трябва да помислите как да ограничите достъпа на слънцето до стаите: завеси, щори, тенти, козирки, перголи и прочие.

- Оползотворявайте естествената циркулация на въздуха, през лятото през цялата нощ отваряйте широко прозорците, за да акумулирате ниските температури в стаите, а през зимата ги отваряйте широко, но за кратко време и махнете всякакви прегради пред слънцето, което освен жизнерадост ви носи и безплатна топлина в къщата.


Няма добавени продукти в тази категория.